Dissabte, 14 de gener de 2012, 11.30 h.

La primera xerrada de Llenguatges propis, titulada Tipografia, és una aproximació a l’ús de la cal·ligrafia i la tipografia en la cultura gràfica/visual actual.
Som conscients que la selecció d’una font per al disseny d’un text pot canviar completament la intencionalitat d’aquest, encara que molts cops, es deixa relegada a un segon pla. No obstant això, tenint en compte que el 90% del disseny gràfic és tipografia, creiem que aquesta és un dels fonaments del disseny i ens semblava interessant analitzar diferents aplicacions/llenguatges tipogràfics, les aplicacions manuals, les tècniques mecàniques tradicionals o les possibilitats que ofereixen les noves eines digitals.

IMG_2253 IMG_2254 IMG_2264 IMG_2293 IMG_2271 IMG_2274 IMG_2294
Escoltar la xerrada:


Per aquesta primera xerrada, hem comptat amb la presència de…

1. Oriol Miró: professor de cal·ligrafia, tipografia i lettering a Barcelona (Escola Elisava – Universitat Pompeu Fabra, Escola BAU – Universitat de Vic, IDEP – Universitat Abat Oliba).
Des de 1994 es dedica a la cal·ligrafia i com ell mateix diu li agrada “comprendre la lletra, reproduir les seves formes històriques i mètodes tradicionals per poder explorar noves eines i formes”.
Entre els seus treballs ha realitzat diplomes, facsímils, alfabets o aplicacions gràfiques com logotips o cobertes de llibres.
Podeu obtenir més informació a la seva plana web www.urimiro.com.

Ens ha mostrat una selecció d’imatges de lletres dibuixades i esculpides torbades a l’espai públic (rètols, cartells, senyals, escultures…) en concret, de les ciutats de Copenhage i Amsterdam. Imatges que ha anat recopilant com a part del seu estudi i treball amb les lletres i texts. També ens ha mostrat alguns dels seus treballs sobre façanes i murs com al restaurant Sott’Acqua de La Garriga o la Farmàcia Sargatal de Ripoll.

2. Andreu Balius: dissenyador (tipo)gràfic, creador del projecte tipogràfic Garcia fonts & co. (1993) i cofundador de l’estudio Typerware (1996-2001) a Barcelona. El 2003 crea TypeRepublic, com espai de disseny tipogràfic.
La tipografia és la seva activitat principal i dissenya tipus per a imatge corporativa, projectes editorials, disseny de marca, etc…
Entre els seus projectes gràfics ha realitzat catàlegs d’exposicions, llibres, revistes o gràfiques/senyalètiques expositives, en els que ha tingut especial cura amb l’ús de la tipografia.
Ha desenvolupat les seves pròpies fonts digitals, la majoria de les quals es distribueixen des de la foneria digital Typerepublic.
Podeu obtenir més informació a la seva plana web www.andreubalius.com.

Ens ha mostrat/explicat “Pradell” [http://www.typerepublic.com/pradell.html. Aquesta tipografia dissenyada entre 2001-2003 com a resultat d’un treball d’investigació a partir dels tipus oberts creats pel gravador de punxons català Eudald Pradell (1721-1788).

3. Todojunto: estudi d’il·lustració, disseny gràfic i comunicació que neix de la unió de Joystick (Ricardo Duque i Andrea Gómez) i Miuk (Tiago Pina).
Entre els seus projectes gràfics han realitzat catàlegs d’exposicions, cartells, revistes o caràtules per a CDs, en els que han tingut especial cura en els processo de producció, incloent molts cops processos més manuals i/o artesanals.
Han recuperat la vella màquina tipogràfica de palanca d’un dels impressors artesans amb els que solen treballar (el Sr. Valero) i que com molts impressors de tallers petits tradicionals degut a la progressiva automatització dels processos han hagut d’anar tancant. Per muntar un “taller de tipografia” al seu propi estudi.
Podeu obtenir més informació a la seva plana web www.todojunto.net.

Com que estem al seu taller ens han mostrat/explicat la seva impremta manual de tipus mòbils, el procés de construcció del seu taller tipogràfic i el seu funcionament.