Divendres, 23 de desembre de 2012, 16.00 h.
i dissabte, 24 de desembre de 2012 9.00 h.

Us deixem a continuació les conclusions de la primera edició del taller, Cool for all!
Taller d’introducció al disseny per a tothom i la comunicació accessible, que ens han passat els companys d’Avanti-Avanti Studio;

IMG_2253 Jpe*dg - Taller Cool for All_6


El Taller que imparteix Alex Dobaño d’Avanti-Avanti Studio té com objectiu difondre els principis del disseny accessible, aquell que contempla la diversitat d’habilitats físiques, psíquiques i sensorials de totes les persones, i que en breu, serà d’obligat compliment en institucions i equipaments públics. Han participat en aquesta primera edició al Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya estudiants de cicles superiors i professionals del disseny gràfic.

Un cop fetes les presentacions s’han exposat els principis bàsics del Design for All, bones pràctiques, legislació, necessitats i recursos per a tots els públics i diversitats funcionals. En aquest primer bloc, hem descobert les particularitats dels diferents llenguatges, llengües i codis comunicatius i les seves possibilitats expressives i com d’imaginatius podem ser quan tenim la necessitat d’expresar-nos siguin quines siguin les nostres habilitats sensorials o físiques. Hem escoltat la sorprenent interpretació que pot fer un nen invident del color groc, hem vist com les persones sordes signants creen constantment nous signes per descriure conceptes que desconeixen i com era d’esperar ens hem deixat atrapar per l’atractiu de codis com el braille o la llengua de signes exerceix sobre els professionals de la creativitat i el disseny.

També hem pres consciència de la importància i reponsabilitat que tenim els professionals de la comunicació envers el disseny per a tothom, fins a quin punt la nostra inconciencia o desconeixement de les necessitats dels públics amb diversitat sensorial pot afectar negativament la reputació de les marques per les que treballem, allunyant-les, fins-hi-tot, d’un ampli sector de públic potencial que busca apropar-s’hi.

El taller plantejava un segon bloc pràctic amb l’objectiu de crear una campanya accessible de comunicació per difondre els valors del disseny per a tothom. En aquest bloc hem après com poden ser d’inspiradores les exigències del disseny per tothom i l’accessibilitat a l’hora de generar conceptes i imaginaris, insòlits i innovadors. La campanya que plantejàvem no es va tancar, arrel del procés de brainstorming van sorgir idees molt interessants, que a partir d’ara i desde el Col·legi de Disseny Gràfic, volem començar a articular i coordinar de cara futures accions i activitats.

Agraïm a tots els participants la seva assistència, al Col·legi la oportunitat que ens ha donat per realitzar aquest taller a la seva seu i la col·laboració de Private Space.

Elvira Muñoz
Design for all.

Podeu obtenir més informació a la seva plana web www.avanti-avanti.com.